Kifejezetten roma lányokat célzó rendvédelmi kampányt indít az Európai Roma Rendvédelmi Intézet az Országos Rendőr-főkapitányság és a Holland Nagykövetség támogatásával.A szeptember 30-i nyitórendezvénynek az újpesti Rácz Gyöngyi Roma Közösségi Ház adott otthont, ahol nemcsak magát a programot ismertették, hanem olyan nők is bemutatkoztak, akik jóval a program meghirdetése előtt léptek rendvédelmi pályára.

Elsőként Lyske van der Werf, a Holland Nagykövetség másodtitkára magyarul köszöntötte a résztvevőket. Azt mondta, fontos, hogy a roma lányok-nők megismerkedhessenek a rendvédelmi pályával, kedvet kapjanak hozzá. A kitartás eredményét jól mutatja személyes példája. Lyske van der Werf kis faluban nőt fel, a gimnáziumba naponta negyven kilométert kerékpározott, majd egyetemet végzett. Hitte, hogy elérheti, amit szeret, erre buzdít másokat is. Szerinte nem az a fontos, amit mások gondolnak rólunk.

Makula György r. alezredes, az Európai Roma Rendvédelmi intézet vezetője azt mondta, kampányuk, programjuk üzenet a fiataloknak. A rendőrség kötelékében ugyanis szép számmal találhatóak roma származású kollégák, végzettségük, tudásuk, szakmai tapasztalatuk ugyanolyan fontos. Sőt, a rendőri pálya kitörési lehetőséget jelent, az identitással, hagyományokkal is jól összeegyeztethető, van, aki egyedülálló szülőként, két gyermekkel látja el ezt a hivatást.

A program ismertetőjét követően három, az ország különböző pontjain szolgáló roma származású rendvédelmi dolgozó mutatkozott be. Valamennyien ilyen pályára készültek, mindannyian azt mondják, hogy származásuk semmiféle hátrányt nem jelent, sőt, az a közösség sem nézte-nézi rossz szemmel az egyenruhát, ahol fölnőttek. Marton Éva r. százados például a harcművészetekben jártas, Hársi Katalin r. főtörzsőrmester kitartásának köszönhetően került erre a pályára, Bogdán Mónika szociálpedagógiai végzettségű közalkalmazott pedig átképezte magát, hogy eddigi tapasztalatát a rendőrség kötelékében hasznosíthassa.

Kampány és toborzás

A kampány keretében a következő hónapokban cigány származású rendőr hölgyek találkoznak majd roma fiatalokkal. Emellett a részvételükkel készült plakátok, valamint kisfilmek várhatóan több helyen felbukkannak majd az interneten, valamint népszerű közösségi és videomegosztó oldalakon. A rendvédelmi hivatások iránt érdeklődők a www.sokszinurendvedelem.hu oldalon találnak több információt. Eközben a Készenléti Rendőrség is folyamatosan toboroz, a Határvadász programról a police.hu-n olvashatnak bővebben.

Fontos feladat

A kezdeményezés szeretné megváltoztatni azt az általánosító vélekedést, amely a romák vonatkozásában automatikusan kizárja a rendvédelmi hivatások gyakorlását és minél szélesebb körben kommunikálni, hogy számos cigány származású ember vesz részt a rendvédelemben.

Újpesten már volt népszerűsítő program

Roma Rendészeti Club néven Újpesten már volt a rendőri pályát népszerűsítő program, amely különböző előadások és közös tevékenységek keretén belül az iskolás roma és nem roma fiatalok figyelmét igyekezett a rendőri hivatás felé fordítani. Ebben a kampányban Oláh Gergő is részt vett. A fiatal énekes akkor nem csupán énekhangját mutatta meg Újpesten, hanem azt is elmondta, hogy vágyaink eléréséhez kitartás, szorgalom kell, amihez nem hiányozhat a tenni akarás. Ő maga pont azt szereti, hogy szorgalommal és kitartással érhette el célját – mondta akkor.

Kép és szöveg: M. Orbán András

Forrás: ujpest.hu