A rendvédelmi munkát bemutató táboron keresztül igyekszik a Belügyminisztérium arra ösztönözni a roma fiatalokat, hogy minél többen jelentkezzenek rendőrnek vagy éppen tűzoltónak, hiszen számuk elenyésző ezekben a testületekben.

Hatala József országos rendőr-főkapitány szerint egy többkultúrájú testület jobban ki tudja szolgálni a lakosság igényeit. Az ő segítségük nélkül pedig egyetlen rendőrség sem lehet sikeres.

Harminc roma származású fiatal kezdte meg táborozását tegnap az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában, hogy egy héten keresztül elméletben és gyakorlatban ismerkedjen a rendőri, tűzoltói, illetve katasztrófavédelmi hivatással. A Belügyminisztérium és az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület által szervezett tábor elsődleges célja, hogy minél több roma fiatalt csábítsanak a rendvédelmi testületekbe. A tábor megnyitóján Hatala József országos rendőrfőkapitány elmondta: mivel fiatalon még nehéz dönteni a pályaválasztásról, fontos, hogy a középiskolákban tanuló diákok külön oktatási kereten belül információkat szerezzenek arról, hogy milyen is valójában a rendőri munka. „Egy több kultúrát bíró testület jobban ki tudja szolgálni a lakossági igényeket” – jelentette ki a főkapitány. Hatala szerint egyetlen rendőrség sem lehet sikeres a lakosság segítsége nélkül.

Boda József, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója, egyben az egyesület elnöke hangsúlyozta: nagyon fontos az a szerep, amit már a hivatásos állományban szolgálatot teljesítő roma származású kollégák játszanak, hiszen példát tudnak mutatni a fiataloknak, hogyan lehet rendőri vezetővé, a társadalom megbecsült tagjává válni, és egy kisebb közösség, de egyben az ország javát szolgálni. „Szociális és társadalmi szempontból is fontos a törekvés, hiszen amikor ilyen nehéz gazdasági helyzetben van az ország, akkor fontos, hogy minél több embernek nyissuk ki a kapukat, és tegyük lehetővé, hogy ha nem is hatalmas fizetéssel, de állandó foglalkoztatottsággal segítsünk rajtuk és egyben a családjukon is” – tette hozzá a főigazgató.

A tábort az idén a hetedik alkalommal rendezik meg, és a szervezők tapasztalatai szerint a résztvevők többsége később valóban tagja lesz valamelyik rendvédelmi állománynak, többségük a rendőri pályát választja. A hatályos adatvédelmi rendelkezések miatt nincs hivatalos adat arra vonatkozólag, hogy hány roma származású rendőr van hazánkban, de a becslések szerint a 43 ezer fős állománynak csupán pár százaléka, talán 800-900 fő kerül ki a legnagyobb számú hazai kisebbségből. Makula György, az ORFK roma szóvivője lapunknak elmondta: nincs kitűzött számarány, bár Európában vannak meghatározott direktívák, a magyar rendőrség egyelőre arra törekszik, hogy minél több roma származású kerüljön ezekbe a testületekbe. „Ennek rengeteg előnye, pozitívuma lenne, nemcsak a rendőrség, hanem az egész társadalom vonatkozásában. Az egyesület célja az is, hogy a roma kollégák merjék vállalni származásukat” – jelentette ki Makula György.

Forrás: Belügyminisztérium